26 Temmuz 2008 Cumartesi

Yüzyılın en rahatlatıcı sporu okçuluk

Okçuluk, 1920'li yıllarda Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı (TİCİ) bünyesinde faaliyetlerini kısıtlı imkânlarla yürütmeye çalıştı. Cumhuriyet dönemiyle birlikte eski Türk okçularının ailelerinden 3 - 5 kişi, aralarına gençleri de alarak İstanbul'da bu geleneksel ata sporumuzu devam ettirdiler. Türk okçuluk tarihinin önemli isimlerinin torunları, bu spora yakın ilgi duyanlarla birlikte 1937 yılında İstanbul da Ok Spor Kurumu'nu kurdu. Atatürk'ün talimatı üzerine okçuluğu canlandırmak amacı ile kurulan bu kurum Atatürk'ün ölümünden sonra himayesiz kalarak dağıldı.

Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü kurulduktan sonra da okçuluk adından fazla söz ettiremedi.1953 yılında Fazıl Özok'un girişimleri sonucu çalışmalar yoğunluk kazandı. Okçuluk, Atıcılık Federasyonu'na bağlı olarak uzun süre bu çatı altında Fazıl Özok yönetiminde kaldı. 08 Mayıs 1961 tarihinde ise Atıcılık Federasyonundan ayrılarak bağımsız bir federasyon olan Okçuluk Federasyonu'nun başına Fazıl Özok getirildi.

Türkiye Okçuluk Federasyonu 1955 yılında Uluslar Arası Okçuluk Federasyonuna (FİTİ) 16. üye olarak katıldı. Fazıl Özok'un federasyon başkanlığı 1980 yılına kadar devam etti. Daha sonra eski bakanlarımızdan Lütfullah Kayalar'ın da bir dönem başkanlığını yaptığı okçuluk federasyonu o günlerden günümüze kadar birçok yarışmada dünya çapında hatırı sayılır dereceler almış ve bu da Türkiye'ye çok sayıda artı getirmiştir.

1983 yılından 2006 yılına kadar 23 yıl aralıksız federasyon başkanlığını yürüten Prof. Dr. Uğur Erdener 19 Haziran 2005 tarihinde Uluslar Arası Okçuluk Federasyonu (FİTA) başkanlığına seçilerek Türkiye ve dünyada bir ilke imza atmıştır. Türkiye Okçuluk Federasyonu'nun başkanlığını halen Abdullah Topaloğlu yürütmektedir. Son yıllarda Amerika başta olmak üzere hem profesyonel okçuluk hem de av okçuluğu müthiş bir patlama yaparak dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir merak uyandırdı.

Hem profesyonel hem de av okçuluğu anlamında dünyada kendini kanıtlamış ve marka olmuş bütün firmaların Türkiye ve Ortadoğu distribütörlüğünü elinde tutan Eska Group Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Kayalar eski bir milli sporcu olmanın getirdiği bilgi ve deneyimi ile birlikte hem ticaretini yapmakta hem de yönetimde disiplin kurulu azalığını yürütmektedir.

31 Mayıs 2006 tarihinde idari ve mali özerkliğini kazanan Okçuluk Federasyonu "Artık başta futbol olmak üzere diğer sıkıcı ve vatandaşın bire bir ilgilenmediği spor dallarından daha da fazla istek alacağımıza inanıyoruz. Sağlıklı yaşam, huzur, spor ve konsantrenin yanında daha sayamadığımız bütün şeyleri okçuluk sporunda bulabilirsiniz. Dünyaca üstünlüğü kanıtlanmış olan okla avda da vatandaşlarımızın talebini bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

www.as-medya.net

Hiç yorum yok: